Pivovarnictví

Pokud chcete mít kompletní přehled o výrobě piva, tak je potřeba přejít z papírové formy na výrobní software. Pokud se jedná o pivovary malé a střední velikosti, tak by takový systém měl obsahovat následující části:

  1. Sklad surovin
  2. Sklad jednotlivých typů piv
  3. Varné listy jednotlivých piv

Sklad surovin a produktů

Sklad v pivovaru se dělí na sklad surovin a na sklad produktů. Suroviny je potřeba naskladnit a dále upravovat jejich kvantitu, když se připravuje určitý produkt.

Každé vyráběné pivo se může stáčet do různých typů sudů. Proto je potřeba u jednotlivých typů piv definovat typy sudů, do kterých se stáčí.

Šablony varných listů

Každá šarže piva se vztahuje k varnému listu určitého typu piva. Pro zjednodušení tvorby varného listu je vhodné si vytvořit šablony varných listů pro každý typ piva.

Každé šablona by měla obsahovat následující informace:
1. Parametry varného listu
2. Výrobní aktivity - čas vaření, atd.
3. Vstupy pro vaření
4. Výstupy z ležáckého tanku

Vytvoření varného listu

Jakmile máme šablonu varného listu připravenou, tak ji můžeme použít pro vytvoření specifického varného listu. Varný listu bude mít předvyplněné parametry, vstupy, výrobní aktivity a výstupy.

Nový varný list bude vidět na nástěnce produktů, ve stavu Nové. V tomto stavu je možné řadit budoucí várky piva. Jednotlivé várky mohou být přesunuty do stavu K výrobě, pokud se ví, kdy se budou výrábět. Případně pokud se již začaly odebírat suroviny ze skladu.

Vaření piva

Jakmile se pivo začne vařit, tak se varný list přesune do stavu Rozpracované.

Dle předpisu surovin se odeberou suroviny ze skladu kliknutím na tlačítko Odebrat. Provedené aktivity a jejich časové razítko se zobrazí níže.

Ležácký tank

Po dovaření se pivo přesune do ležáckého tanku, kde pivo zraje. Na kartě produktu je možné měnit stav tanku dle odtočených litrů piva či doplňovat jiné záznamy.
Následně je pivo stočeno do sudů dle předpisu v záložce Výstupy. Úprava skladových zásob se provede kliknutím na tlačítko Naskladnit.

Odvezení sudů

Po odbavení určité zakázky stačí vytvořit produktovou kartu s názvem zákazníka, číslem objednávky a termínem dodání.
Jako vstup zakázky je následně možné vybrat jednotlivé sudy piv a jejich kvantita, které se následně odeberou ze skladu.

Vyzkoušejte Free Trial